De Engelse landschapstuin, zoals het Antwerpse Stadspark

NIEUW!  3  korte video interviews met Prof. Dr. Piet Lombaerde (Architektuurwetenschappen, Henry van de Velde Hogeschool) over waarom het Antwerps Stadspark als beschermd monument erkend dient te worden:

DEEL 1: Historische achtergrond bij het Stadspark

Voor video  1 (5 min.) KLIK HIER:

DEEL 2: Vervolg historische achtergrond bij het Stadspark

Voor video 2 (4 min.) KLIK HIER:

DEEL 3: Prof. Lombaerde over waarom het Stadspark zo vlug mogelijk beschermd monument zou moeten zijn

Voor video 3 (4 min.) KLIK HIER

 HET UNIEKE STADSPARK DIENT ERKEND EN BESCHERMD MONUMENT TE WORDEN:

Doel is het stadsbestuur ertoe te bewegen het mooie Stadspark, dat er helaas al een tijdje niet meer op zijn best uitziet, te restaureren en in ere te herstellen in plaats van het grondig te veranderen en een bom geld uit te geven aan een nieuwe ontwerper. Het Stadspark heeft geen nieuwe ontwerper nodig, stellen wij, want het Stadspark werd al eens ontworpen door een prestigieus, befaamd landschapsarchitect, Eduard Keilig, die onder meer ook de tuinen van het Kasteel van Ursel, het Terkamerenbos in Brussel, het Park van Laken, het Maria Henrietta Park in Oostende, enz. ontwierp. Het Stadspark ligt er momenteel niet meer zo mooi en veilig bij als vroeger, maar dat kan makkelijk verholpen worden, menen wij, als het stadsbestuur actief aan de restauratie en betere beveiliging van het Stadspark zou werken. Door het park in ere te herstellen en er weer een gezellig familiepark van te maken, waar jong en oud rustig van de natuur kunnen genieten, zou het Stadspark weer van iedereen kunnen worden. Uitgerekend volgend jaar, in 2009, viert het Stadspark zijn 140ste verjaardag!

Net zoals het Albertpark (de Harmonie) is het Stadspark een eenmalig cultuurhistorisch, botanisch en aesthetisch belle epoque monument, een (zij het lang verwaarloosd) kroonjuweel van de Antwerpse en Belgische landschapsarchitectuur. Als unieke historische site van belle epoque en art nouveau Antwerpen is het Stadspark gerelateerd aan de Zoo, het Centraal Station, het voormalige Astridplein, het Albertpark, de Leien en de Cogels Osylei. Het comité wil voorkomen dat het Stadspark door niet aardgerechte herinrichting, of door uitdunning om het park “open” te maken (rooien van bomen/struikgewas), of door omfunctionering van het park tot actieve sportruimte, zijn eenmalige historische, botanische en aesthetische functie voorgoed zou verliezen. Aangelegd in 1869 in Engelse stijl, is het Stadspark een kleinschalige versie van een Londons park, een park met perspectief, vijver, heuvellandschap, rotsen, een hangbrug, te vergelijken met het Weense stadspark, of de Parijse, Berlijnse en Londonse stadsparken, die bedoeld waren voor promenades en flanerie (zoals bezongen door de dichter Charles Baudelaire of beschreven door de Joodse filosoof Walter Benjamin). Bovendien was het Stadspark altijd al een paradijs van belangrijke planten- en boomsoorten: in 1954 werden in dit park niet minder dan 35 verschillende boomsoorten geteld en volgens het milieuboekje Argus is het Stadspark ook nu nog “een grote, groene oase met verwilderde ligusterstruiken, taxusbomen, paardekastanjes, Amerikaanse lindes en zwarte elsen. Kenners ontdekken nog moerascipressen, een netelboom en zelfs een Japanse notenboom.” (bron: argusmilieu.be) Volgens een wetenschappelijk onderzoeker gespecialiseerd in het botanische werk van Eduard Keilig kan je “in de bewoordingen van het ICOMOS (International Council for Monuments & Sites < UNESCO) …het Stadspark zelfs als een ‘Cultural landscape’ interpreteren (www.icomos.org); met alle gevolgen naar zorg, instandhouding & beheer van dien.”: “dan hoort men … ook rekening te houden met bepalingen van het internationale Charter van Firenze (1982) (zie www.international.icomos.org/charters/gardens_e.htm).

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

(Nota bene: momenteel is enkel de ijzeren hangbrug beschermd monument, maar niet het park zelf)

Op Wikipedia is er heel wat informatie te vinden over de typische Engelse “landscape garden”, het concept waarnaar ons Stadspark in 1869 werd aangelegd.

Zoals de namaakrotsen en de hangbrug suggereren, is het Stadspark een typisch voorbeeld voor de Europese versie van zo’n Engels park:

“The European “English garden” is characteristically on a smaller scale and more filled with “eye-catchers” than most English landscape gardens: grottoes, temples, tea-houses, belvederes, pavilions, sham ruins, bridges and statues, though the main ingredients of the English garden in England are sweeps of gently rolling ground and water, against a woodland background with clumps of trees and outlier groves. ”

http://en.wikipedia.org/wiki/English_garden

De oorsprongekelijke hovenierswoning van 1894, die ook een melkerij was, werd al in 1969 afgebroken, en ook de muziekkiosk (vergelijk Albertpark) staat niet meer in het Stadspark.

Tot de lijst van Europse landschapsparken behoort ook het Gentse Citadelpark, dat door het Genste stadsbestuur zeer gekoesterd wordt:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_landscape_gardens

Voor een meer uitvoerig beschrijving van het Antwerps Stadspark, kan u de beschrijving van het park op volgende site consulteren:

http://paola.erfgoed.net/sdx/inventaris/toon.xsp?id=90297&base=objekt&qid=sdx_q0&p=1

 

Advertisements

One Response

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: