FEEST SOS RED HET STADSPARK

NEEM GRATIS DEEL AAN EEN GELEIDE WANDELING DOOR HET STADSPARK OP ZATERDAG 28 MAART:
 
Het Stadspark is even uit het nieuws geweest, maar op zaterdag 28 maart organizeren SIWE en het Beschermcomité SOS Stadspark samen een belangrijk evenement rond de geplande heraanleg van dit historisch waardevolle park. 
 
Die dag kan u deelnemen aan een gratis wandeling langs de belangrijke historische sites van het park, o.l.v. Erik Nobels, Omgevingsfilosofie. De wandeling wordt voorafgegaan door belangrijke korte toelichtingen over
-de laatste stand van de plannen die het stadsbestuur heeft met het Stadspark;
-problemen met het concept “dynamische monumentenzorg” en waarom het historische Stadspark nog geenszins “gered” is;
-hoe gaat bescherming cultureel erfgoed in zijn werk?
-wat u kan doen om er mee voor te zorgen dat het historische Stadspark zo goed mogelijk behouden blijft en zijn er nog andere gelijkaardige bedreigde sites in het Antwerpse, zoals bv. het Harmoniepark?
 
Zullen aanwezig zijn: woordvoerders van het Beschermcomité SOS Stadspark, woordvoerders van SIWE (Steunpunt Industrieel en Wetenschappelijk Erfgoed), woordvoerders van het comité Gravenhof, een historisch park in Hoboken, eveneens met heraanleg en gedeeltelijk rooien bedreigd.  Andere actievoerders worden ook uitgenodigd.
Ook de lokale pers wordt gecontacteerd, kom daarom talrijk uw steun betuigen en zegt het voort.
Afspraak : verzamelen aan portaal St-Jozefskerk (dat uitgeeft op het Stadspark) zaterdag 28 maart 2009 om 10.15 uur. Start om 10.30 uur.
Deelname is volledig gratis!
 

**************************

SOS RED HET STADSPARK FEEST OP ZONDAG 4 JANUARI, 2009,  14:30 uur, monument der gesneuvelden
 
Het beschermcomité “Bescherm het Historisch Stadspark van Antwerpen”  en “Antwerpen in Actie” nodigen  Antwerpenaars begaan met het behoud van het unieke historische Stadspark uit om op ZONDAG, 4 JANUARI, om 14:30 naar het Stadspark te komen voor: “Happy Birthday, Stadspark!” een gratis winterfeest ter gelegenheid van de 140ste verjaardag van het park, met animatie en geleide wandelingen.
 
Het feest vindt plaats  om 14:30 ook bij sneeuw of regen, afspraak monument van de gesneuvelden.
 
Bedoeling van dit solidariteitsfeest is het Antwerps stadsbestuur te sensibiliseren over de cultuurhistorische en botanische waarde van dit unieke park en voor meer inspraak te pleiten bij ingrijpende beslissingen die het Antwerps cultureel erfgoed betreffen. Wij zien het niet zitten dat het stadsbestuur 2,5 miljoen euro wil uitgeven om Antwerps cultureel erfgoed ingrijpend te veranderen door dit historisch park tot een “hedendaags” park om te stylen.  En wij hebben ook suggesties voor een beter park- en groenbeleid in de stad.
 
Kom daarom vooral uw steun betuigen voor het mooie historische Stadspark op 4 januari, zodat het niet “wegvernieuwd” wordt…
 
Sensibiliseer vrienden, familie, buren, en kom meevieren in het Stadspark om te tonen dat er geen echt draagvlak is voor deze dure, onnodige omstyling van een prachtig historisch park, waaraan de Antwerpenaars gehecht zijn.  Breng ook gerust een muziekinstrument mee als u muzikaal gestemd bent.
 
Want het stad en het Stadspark zijn van iedereen.
 
contact email: bescherm.stadspark@gmail.com
 
Bijkomende informatie in de Knack van 24/12:
 
http://www.knack.be/nieuws/belgie/heraanleg-antwerps-stadspark-stuit-op-verzet/site72-section24-article27210.html
 
U kan ook stemmen over het Stadspark op een internet enquete van Gazet van Antwerpen, hier:
 
http://www.gva.be/Antwerpen/2000/artikel.asp?art={6B775C67-4B8F-49B0-A15A-CE11572CD622}
 
Hopelijk tot op zondag, 4 januari!

NIEUW!  3  korte video interviews met Prof. Dr. Piet Lombaerde (Architektuurwetenschappen, Henry van de Velde Hogeschool) over waarom het Antwerps Stadspark als beschermd monument erkend dient te worden:

VIDEO 1 Prof. Lombaerde over waarom het Stadspark zo vlug mogelijk beschermd monument zou moeten zijn

Voor video 1 (4 min.) KLIK HIER

VIDEO 2: Historische achtergrond bij het Stadspark

Voor video  2 (5 min.) KLIK HIER:

VIDEO 3: Vervolg historische achtergrond bij het Stadspark

Voor video 3 (4 min.) KLIK HIER:

 

BEKNOPTE VERSIE DOELSTELLINGEN VAN HET BESCHERMCOMITE :
De belangrijkste doelstellingen van het comité zijn: 1. de bescherming en erkenning van het Stadspark als cultureel erfgoed; restauratie en dus geen “modernizering” van het park, dat volgens het Antwerps stadsbestuur “hedendaags” en open voor meer sport zou moeten worden 2. geen nodeloze uitgave van een enorme som geld (2,5 miljoen euro) voor een “heraanleg” en een nieuwe “topontwerper” terwijl het Stadspark zelf door een belangrijk 19de eeuws topontwerper (Keilig) aangelegd werd. Wij wensen niet  dat het Stadspark “wegvernieuwd” wordt, model Astridplein 3; geen rooien van gezonde bomen om het park “open” en “doorzichtig” te maken, zoals al bij het Kielpark gebeurde; betere beveiliging niet door rooien maar door hekken, bewaking, sluitingsuur, zoals in Parijs en elders 4. beter park- en groenbeleid van stadsbestuur: deze 2,5 miljoen euro zou (naast restauratie Stadspark) beter besteed worden voor de aanleg van broodnodige nieuwe parken en groene zones in en nabij de binnenstad.

Advertisements

4 Responses

  1. Proficiat voor uw “reddingsplan”
    Inderdaad Sacha van de wiele kan het mooi verwoorden dat een stad niet vooruit kan bij teveel behoudsgezindheid. Moet dit ten nadele van de kern?? Zovele Antwerpenaren herkennen binnenkort hun stad niet meer…. is dat vooruitgang??

  2. In Knack las ik voor het eerst over de stadsplannen voor het Stadspark. Ik was direct gewonnen voor uw actie: ik ben niet tegen noodzakelijke ‘renovatiewerken’, maar als ik mag kiezen, kies ik voor een ‘historisch’ wandelpark! Jammer dat ik niet kan komen op 4 januari 2009! Graag ben ik solidair. Ik wil proberen in een blogpost aandacht te geven aan uw lovenswaardig initiatief. Heel veel succes!

    En een gelukkig Nieuwjaar!

  3. proficiat met dit lovend iniatief! Heb het Stadspark altijd mooi gevonden, en kwam er veel lezen en wandelen! Leo

  4. Bedankt aan alle mensen die zich inzetten voor een leefbare stad. Het is ons echter niet gelukt in de Deken de Winterstr waar alle Japanse kerselaren MOESTEN verdwijnen. In de plaats kregen we een een smalle enkelrichtingstraat, waar we nu aan beide kanten kunnen parkeren met miezerige uniforme boompjes WEER EEN STRAAT ZONDER KARAKTER, ZONDER BLOEMEN EN ZONDER CHARME!!!! Ik ben dus niet blij met mijn nieuwe straat vol metalen auto daken.

    Vera

Comments are closed.

%d bloggers like this: