Den Antwerpenaar van 01/01/09: stadsbestuur promoot “open” parken met weinig bomen

Vers van de pers: Den Antwerpenaar van 1/1/09: ANTWERPS STADSBESTUUR PROMOOT PARKEN MET WEINIG BOMEN: STADSPARK (Kielpark, mogelijk andere parken) NU MEER DAN OOIT BEDREIGD. 

http://www.antwerpen.be/docs/Stad/Bedrijven/Marketing_en_communicatie/MC_Com/DenAntwerpenaar/2009/Jan1/20090101_DA_p10_130kB.pdf
Wie de Antwerpenaar van 1 januari gelezen heeft (getiteld: “Het jaar dat ‘t stad het park heruitvond”), weet nu wat we op deze website al een tijdje stelden: het Antwerps stadsbestuur is voorstander van “open” (sport)parken met weinig bomen en stelt in den Antwerpenaar onomwonden dat dit concept van park (model Sportpark Spoor Noord) meer en meer zal opduiken in Antwerpen.  Geen echt probleem als het stadsbestuur hiermee nieuwe parken zou viseren, maar spijtig genoeg lijkt het stadsbestuur ook van plan om dit concept “open (sport)park met weinig of geen bomen” op onze historische parken toe te passen, zoals het Stadspark.  Het Kielpark (officieel al omgedoopt tot Sportpark Willem Eekelers) werd een tijd geleden al onder handen genomen, want er werden heel wat gezonde majestueuze bomen gerooid, tot ongenoegen van de omwonenden, wier mening vooraf niet gevraagd werd.  Nu is dus het Stadspark aan de beurt. 

Leest u zelf de plannen van het stadsbestuur in “Den Antwerpenaar” en let er vooral weer op hoe klassieke parken (zoals ons historisch Stadspark), “met bomen en lanen” waar men kan “kuieren”, indirekt als een beetje “oudbollig” en “achterhaald” worden voorgesteld.  (Deze strategie komt ook voor in een artikel van een Gazet van Antwerpen journalist, dat we in deze post bespreken en waar we stellen dat  eigenlijk het op een niet verantwoorde wijze met cultureel erfgoed omgaan hopeloos achterhaald en oudbollig is…). Hier dus het stukje uit den Antwerpenaar:

“Het nieuwe park (Park Spoor Noord)  is dus geen klassieke kuier- en kijkplek met bomen en lanen, maar een grote, open tuin. Het is een nieuw type park dat de komende jaren ook elders in Antwerpen zal opduiken. Zo wordt het Kielpark een gevarieerde parktuin voor wandelaars, fietsers, basketters en skeelers. Senioren en moeders-met-buggy kunnen er een bank vinden of gewoon iets gaan drinken. Het Stadspark krijgt binnenkort na 140 jaar een nieuw ontwerp als parktuin voor omwonenden.”  (Den Antwerpnaar, 1/1/2009)

Het Sportpark Spoor Noord, bestaande uit voor sport bedoelde grasvlaktes met weinig vegetatie en bijna geen bomen, moet hier als model dienen voor wat er te gebeuren staat met andere parken in Antwerpen. Den Antwerpenaar gebruikt  daarbij het populaire nieuwe Sportpark Spoor Noord– dat terecht (dat vindt ons beschermcomité ook) een noodzakelijke groene verrijking van Antwerpen is– om sympathie te wekken voor de minder fraaie plannen die men mogelijk in petto heeft voor het historische Stadspark. (Nota bene: volgens een bron zou ook het Rivierenhof, dat beheerd wordt door de provincie Antwerpen, mogelijk in toekomst omgestyled worden, met behoud van “historische elementen.”  We zullen daarom de provincie contacteren om te zien of dit zo is en u hierover in toekomst verder informeren).  Dat het stadsbestuur al beslist heeft om van het Stadspark een “hedendaags” park te maken (met behoud van wat “historische elementen”) was duidelijk op een focus vergadering die plaatsvond op 1 december (zie link in linker column, plannen Stadsbestuur). En dat plan is ook duidelijk wanneer het stadsbestuur stelt dat men van het klassieke, historische Stadspark, dat eigenlijk een beschermd monument zou moeten zijn, een “open” park wil maken, waarbij “open” op minder bomen zoals in het Sportpark Spoor Noord schijnt te slaan.  In het Nieuwsblad (8/11/08 stond te lezen:

“‘Het [Stadspark] moet opener worden’, zegt schepen Ludo Van Campenhout (Open VLD). En het mag groter worden.”

Er wordt wel geschermd met uitspraken dat er “historische elementen” zullen behouden blijven, maar een historisch park dat tegen een kostenplaatje van 2,5 miljoen euro door een “topontwerper” tot hedendaags park wordt omgestyled, wordt fundamenteel aangetast, en mogelijk “wegvernieuwd” (model Astridplein). 
Vers van de pers. Een Antwerpenaar reageert:

“Tijdens de opening van het park Spoor Noord was ik echt blij en trots op wat het Antwerpse stadsbestuur (samen met zovele anderen) had verwezenlijkt. Een mooi en modern park waar eens ijzer en olie en diesel de hoofdtoon waren. Maar nu… ben ik ontzettend teleurgesteld in datzelfde stadsbestuur!! Na het eerste slechte nieuws over de nieuwe bestemming van het Steen (kinderbinnenspeeltuin!!) komt dat deze jobstijding. Nou wordt het echt te gortig. Mijn vraag is dan ook; “Moet nou echt alles kapot of weg dat enerlei waarde heeft?”. Zelf woon ik niet in de binnenstad, maar toch vind ik dat bijna elke Antwerpenaar, dichtbij of ver af, steun moet geven aan allen die deze “modernisering” willen tegengaan. Mijn steun hebt u alvast!! Tot 4 januari in ons mooie, historische stadspark!!” (Eddy Goens, commentaar, 31/12/08
 

WAT KAN U DOEN OM HET HISTORISCHE STADSPARK TE REDDEN?

Vul de internet bevraging van het stadsbestuur hierboven.
Het Stadspark is momenteel geen beschermd monument, enkel de ijzeren hangbrug. Bedoeling is het stadsbestuur te sensibiliseren over de cultuurhistorische en botanische waarde van dit unieke park en voor meer inspraak te pleiten bij ingrijpende beslissingen die het Antwerps cultureel erfgoed betreffen. Wij zien het niet zitten dat het stadsbestuur 2,5 miljoen euro wil uitgeven om Antwerps cultureel erfgoed ingrijpend te veranderen door dit historisch park tot een “hedendaags” park om te stylen. Kom daarom vooral uw steun betuigen voor het mooie historische Stadspark op 4 januari. Want het stad en het Stadspark zijn van iedereen.
Het stadsbestuur zelf organizeert 3 infostanden om naar de mening van Antwerpenaars te vragen. Bezoek daarom op volgende dagen de info boxen en geef het stadsbestuur uw mening:
-Infostanden van het stadsbestuur in het Stadspark: wo, 7/1, van 12-16 uur, en za, 10/1, van 10-15 uur;
-babbelbox tijdens de nieuwjaarsdrink op de Gote Markt, zo 11/1, van 11-14 uur.
Wij zijn niet tegen stadsvernieuwing op zich, wel tegen het nodeloos “wegvernieuwen” van Antwerps cultureel erfgoed. Vanzelfsprekend wensen wij dat het Stadspark opgeknapt en gerestaureerd wordt, maar dat is iets heel anders dan een historisch park laten herontwerpen.

Vraag om echte inspraak voorafgaande aan beslissingen van  het stadsbestuur die ons Antwerps cultureel erfgoed betreffen.  In reactie op de bezwaren geuit door het beschermcomité in Gazet van Antwerpen en elders, reageert het stadsbestuur  in De Nieuwe Gazet/HLN van 24/12 met de uitspraak: 
“Om tegen iets te zijn, moet er iets beslist zijn. En voorlopig is dat niet het geval. Iedereen zal zijn zegje kunnen doen” (De Nieuwe Gazet/HLN, 24/12/2008
Dat is  merkwaardig, want op 7 november, 2008, “°besliste° het college” van schepenen, zo staat letterlijk te lezen in het college °besluit° van die datum (dat u in de colom hiernaast kan lezen),  “een ontwerper te zoeken voor de herinrichting van het Stadspark.”  Een historisch park dat eigenlijk als beschermd monument geclasseerd zou moeten zijn “herinrichten” en “heraanleggen” is wel degelijk een ingrijpende beslissing.  Bovendien °besliste° het college van schepenen die dag om maar liefst bijna 2,5 miljoen euro voor de nodeloze herinrichting van het historische Stadspark uit te geven en °besliste° het stadsbestuur dat het park “hedendaags” moet worden.  Nog anders gezegd: het college besliste niet die 2,5 miljoen euro uit te geven voor de restauratie van het historisch park en voor de aanleg van broodnodige nieuwe groene ruimtes elders in de  binnenstad.  Daarentegen besliste het college wel het geld  te besteden aan het “omvormen” van een historisch park tot een “hedendaags” park; dat, terwijl het Stadspark eigenlijk als cultureel erfgoed en beschermd monument geclasseerd zou moeten zijn.  Conclusie: het stadsbestuur besliste eenduidig het Stadspark niet als beschermd Antwerps cultureel erfgoed te beschouwen, laat staan te behandelen. En ondanks al deze beslissingen is het stadsbestuur er blijkbaar van overtuigd dat ze nog niets beslist hebben en dat ze echte inspraak geven aan de Antwerpse bevolking.

Advertisements

2 Responses

  1. […] Onze analyse van de recente “Antwerpenaar,” het gratis krantje van het stadsbestuur, is hier te lezen.)     Vers van de pers.  Resultaat internet poll, Gazet van Antwerpen, op dinsdag, 31 dec., 7:57 […]

  2. Park Noord is naar mijn bescheiden mening een gemiste kans. Het is een karakterloze kale grasvlakte. Je kunt er nergens beschutting zoeken en het verkeer (rond het park) is nooit ver weg. Akkoord het pakhuis dat gerestaureerd werd en de skatepiste zijn een goeie zaak, maar ik wacht nog op bomen: groene longen, lawaai-isolatoren en schaduw- en beschuttingbrengers.
    Waarom worden die miljoenen niet geïnvesteerd in het aanplanten van meer bomen in de stad en struikgewas. Er zitten toch groenen in het stadsbestuur?
    Nog een gemiste kans…
    Het theaterplein kun je bezwaarlijk een architecturaal hoogstandje noemen: slechte materiaalkeuze (betontegels) en dysfunctionaliteit (regen en wind hebben vrij spel onder de luifel die geenszins beschutting biedt). Waarom geen struiken en bomen?! Wie dat zegt, zegt meteen onderhoud en dus banen (ook voor werkonwilligen!) Waar wacht men op!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: